Cum schimbam modul SATA din IDE in AHCI dupa instalarea windowsului

ahci-vs-ide

In acest articol o sa va prezint un mic tutorial despre cum puteti schimba modul SATA din IDE in AHCI pentru o performanta mai buna, fara a fi necesara o reinstalare a sistemului de operare.  Performanta care de multe ori a fost afectata, datorita nestiintei sau ignorantei celor care au instalat sistemul de operare. Valabil pentru Windows Vista, 7 si 8.

Dupa cum probabil ati observat, atunci cand sistemul de operare s-a instalat pe un hard disk a carui optiune in BIOS este setata pe IDE sau compatible si ulterior se doreste tranzitia catre modul AHCI, sistemul de operare nu mai booteaza. Apare binecunoscutul blue screen si sistemul se restarteaza. O solutie la aceasta problema, insa deloc eleganta, ar fi reinstalarea sistemului de operare in modul AHCI. Din fericire insa, exista cateva optiuni pentru a evita acest lucru, fara a fi necesara reinstalarea sistemului.

Dar hai sa vedem mai intai de ce este benefica o astfel schimbare intre cele doua moduri, IDE si AHCI. Pai in primul rand exista o diferenta semnificativa de viteza intre cele doua moduri. Un hard disk in modul IDE (Integrated Drive Electronics/PATA) are o rata de transfer de maxim 133MB/s, pe cand un hard disk in modul AHCI (Advanced Host Controller Interface), functie de interfata SATA, are o rata de transfer intre 150MB/s si 600MB/s.

Nota*: Trebuie mentionat faptul ca discutam exclusiv despre hard disk-uri SATA functionand in cele doua moduri!

Apoi, o alta diferenta notabila este si faptul ca un hard disk in modul AHCI beneficiaza de NCQ (native command quering), o functie care eficientizeaza activitatea hard disk-ului si nu poate fi folosita decat in modul AHCI. De asemenea, modul AHCI spre deosebire de IDE, permite hot plugging, desi nu recomand sa va jucati la cabluri in timp ce calculatorul este pornit.

Acum, dupa aceasta introducere, sa vedem efectiv cum facem tranzitia de la modul IDE la AHCI fara sa afectam sistemul de operare.

Windows Vista si Windows 7

1. O solutie eleganta si neintruziva este aplicarea unui hotfix de la Microsoft pe care il gasiti aici: Fix it
Dupa instalare, restartati calculatorul!

2. O solutie pentru cei mai experimentati, este modificare registrilor din Windows dupa cum urmeaza:

1) Deschideti Registry Editor (regedit.exe)
2) Navigati la: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\services\Msahci
3) Setati valoarea „Start” sa fie 0 (zero)
4) Navigati apoi la: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\services\Pciide
5) Setati de asemenea valoarea „Start” sa fie 0 (zero)
6) Shut down
7) Apoi porniti calculatorul, intrati in BIOS si schimbati SATA mode in „AHCI”. Salvati configuratia si acum puteti boota in Windows fara sa mai fiti intampinati de ecranul albastru. NU uitati sa salvati, altfel veti fi obligati sa reluati operatiile de mai sus!

Dupa ce sistemul booteaza, acesta va detecta schimbarea, isi va incarca noile drivere, le va instala, dupa care va fi necesar un nou restart pentru ca acestea sa fie deplin functionale. Asta este tot!

Windows 8

1) Se intra in Comand Prompt (Ctrl+X)
2) Se introduce urmatoarea comanda:
bcdedit /set {current} safeboot minimal
3) Se restarteaza sistemul si se intra in BIOS
4) Se schimba modul SATA din IDE in AHCI, se salveaza si se restarteaza sistemul
5) Dupa ceasta operatie sistemul va boota in Safe Mode
6) Intrati din nou in Command Prompt si introduceti comanda:
bcdedit /deletevalue {current} safeboot
7) Apoi restartati sistemul

Asta e tot! Sursa

Asadar, daca din neatentie ati instalat sistemul de operare in modul IDE sau compatible si doriti o performanta mai buna, atunci urmand pasii de mai sus puteti face tranzitia la modul AHCI fara prea multe batai de cap. Succes!

De asemenea, ai putea dori...