Cum se face upgrade de firmware la router
Pentru ca am tot primit mesaje cu intrebari referitoare la modalitatea si pasii care trebuiesc urmati pentru a face upgrade de firmware la un router, am sa va prezint mai jos un mic tutorial cum sa faceti asta.
Prin urmare, operatiunea in sine nu este una complicata, insa necesita multa atentie! Primul lucru care trebuie facut este sa vedeti ce firmware are routerul si daca exista update pentru modelul pe care il detineti. Ca sa vedeti ce firmware aveti la momentul respectiv, va puteti uita pe eticheta de pe spatele routerului, sau puteti intra pe interfata lui, unde veti gasi de asemenea varianta de firmware, de obicei in sectiunea „Status” sau „System Tools”. Apoi, trebuie sa intrati pe site-ul producatorului si sa verificati daca exista un nou firmware pentru acel model de router. Uneori exista mai multe update-uri, prin urmare trebuie ales cel mai nou, acesta inglobandu-le si pe celelalte.
De exemplu pentru TP-Link pagina de suport este aceasta, pentru D-Link este aceasta, pentru Edimax o gasiti aici, pentru Tenda aici, pentru Asus aici si asa mai departe, in functie de modelul pe care il aveti.
Dupa ce ati verificat daca este disponibil un nou upgrade de firmware, nu ramane decat sa descarcati fisierul, care in cele mai multe cazuri este o arhiva. Aici insa se impune o observatie! Verificati cu mare atentie daca fisierul cu firmware-ul respectiv este exact pentru modelul de router pe care il detineti. Daca din graba sau neatentie descarcati alt firmware, riscati sa va alegeti cu un router nefunctional!
Dupa ce ati facut acesti pasi, urmeaza operatiunea de upgrade propriu-zisa. Se dezarhiveaza fisierul cu firmware-ul, din care va rezulta un alt fisier „.bin”.
Se intra pe interfata routerului, se salveaza setarile pe care le aveti la momentul respectiv, deoarece in majoritatea cazurilor acestea se vor pierde dupa upgrade, dupa care puteti incepe procedura.
Optiunea de upgrade firmware se gaseste de obicei in sectiunea System Tools -> Firmware Upgrade. Vezi foto:
Odata ajunsi aici, incarcati fisierul „bin” din locatia de pe hard unde a fost salvat, dupa care se apasa comanda upgrade. Asteptati ca procesul sa ia sfarsit si odata cu incheierea acestuia, router-ul se va restarta. Nu mai ramane decat sa refaceti setarile pe care le-ati avut inainte de upgrade.
Inca un aspect important, ar fi bine ca aceasta operatie sa se desfasoare in prezenta unui UPS, pentru a evita riscul unei pene accidentale de curent in timpul procedurii. In articol am dat exemplu cum se face upgrade de firmware pentru modelele TP-Link, insa procedeul este asemanator pentru majoritatea modelelor.
Asta este tot, succes!