Ce facem atunci cand dispozitivul USB nu este recunoscut de computer
Cu siguranta v-ati lovit uneori de o problema destul de des intalnita in mediul IT si a dispozitivelor mobile pe USB. Mai exact, dispozitivul USB nu este recunoscut de calculator atunci cand este conectat, fiind intampinati de mesajul „usb device is not recognized”, fie el telefon mobil, stick, tableta, aparat foto, etc. Daca vi se intampla asta, indubitabil exista o problema. Cauzele care duc la acest eveniment neplacut, sunt de doua feluri, hardware si software. Pentru a constata si a elimina una din cele doua cauze, va trebui insa sa facem cateva teste. In acest articol am sa va arat cativa pasi care trebuie urmati pentru identificarea acestei probleme si anume:
• Deconectati dispozitivul USB de la calculator si conectati-l din nou – daca problema nu s-a rezolvat, treceti la pasul urmator;
• Deconectati dispozitivul USB de la calculator, dupa care reporniti sistemul. Reconectati dispozitivul – daca problema nu s-a rezolvat, treceti la pasul urmator;
• Schimbati portul USB – daca problema nu a disparut, treceti la pasul urmator;
• Probati dispozitivul pe alt calculator – daca rezultatul este tot negativ, sunt 99% sanse ca dispozitivul sa fie defect, deci este o problema hardware;
• De asemenea, pentru a elimina din ecuatie calculatorul, probati alt dispozitiv pe calculatorul Dvs. – daca alt dispozitiv functioneaza, nu mai exista niciun dubiu, dispozitivul este defect.
Am terminat prima etapa a probelor, trecem la etapa urmatoare si anume:
• Daca dispozitivul functioneaza pe alt calculator, atunci defectul nu este al dispozitivului, ci al calculatorului. In acest caz avem de asemenea doua variante dupa cum urmeaza:
1. Sunt probleme cu driverele de USB din Windows, iar pentru asta va trebui sa le reinstalati. Aici aveti un tutorial cum puteti face asta din Device Manager. Inainte de asta va trebui insa sa le dezinstalati. Daca nici dupa aceasta operatie dispozitivul USB nu functioneaza, atunci este o problema cu sistemul de operare, existand posibilitatea sa necesite reinstalat.
2. Exista o problema hardware cu USB-urile de pe placa de baza, problema care din nefericire nu se poate rezolva decat prin inlocuirea acesteia, sau prin achizitionarea unui controler de USB pe slot PCI. Atentie insa, uneori defectul nu afecteaza decat o parte din mufele USB, altele functionand normal. Deci ar trebui probate toate, inainte de a da un verdict final! Succes!