Hard Disk-uri – functionare si sfaturi utile
Sa vorbim putin despre una dintre cele mai importante componente ale calculatorului nostru si anume Hard Disk-ul. De ce este asa importanta aceasta componenta electronica? Daca tinem cont de faptul ca fara hard disk nu am avea nici sistem de operare si nici suport pentru datele noastre, atunci e simplu de realizat importanta acestuia.
Pe scurt, functia pe care o indeplineste hard disk-ul in calculator este de a stoca informatii. Un „data center” local unde se gasesc sistemul de operare, diverse programe cu ajutorul carora ne desfasuram activitatea si informatiile personale adunate cu truda de-a lungul timpului. Pentru ca toate acestea sa functioneze la parametri optimi, trebuie avute in vedere cateva aspecte importante.
In primul rand sa nu uitam faptul ca hard disk-ul este un mediu de stocare magnetic, foarte sensibil, pe care datele sunt stocate pe o perioada limitata de timp. De ce limitata? Deoarece aceste date le putem pierde oricand, uneori cu imposibilitatea de a le recupera. Acest lucru se intampla din mai multe motive si anume:
– datorita actiunii unui virus
– datorita unui defect fizic aparut pe neasteptate si aici vorbim despre defecte mecanice sau electrice
– datorita uzurii (vechimii) hard disk-ului
– datorita neglijentei in exploatare
Ca sa va dati seama de ce este atat de sensibila aceasta componenta electronica, sa vorbim putin despre principiul de functionare al acesteia. Pentru cei care nu au vazut cum arata un astfel de dispozitiv electronic pe interior, aveti mai jos o poza. De asemenea, pentru a putea recunoaste usor un hard disk cu probleme, va recomand sa ascultati o serie de zgomote specifice unui astfel de dispozitiv defect, sau pe cale de a se defecta. O puteti face aici.
Din cate se poate observa din aceasta poza, hard disk-ul are in interior componente electronice si mecanice. Dintre ele se remarca in mod special doua si anume: platanele magnetice pe care se afla stocata informatia noastra si capetele de citire/scriere. Pe scurt, procesul se desfasoara astfel: in momentul in care hard disk-ul primeste comenzi, platanele magnetice incep sa se roteasca, iar capetele sa execute procese de citire sau scriere in functie de comenzile primite. In acest moment intervine un aspect extrem de important care trebuie mentionat si anume faptul ca platanele si capetele de citire/scriere nu sunt in contact fizic. Capetele nu incep sa efectueze operatiuni de citire/scriere, decat in momentul in care miscarea de rotatie a platanelor a ajuns la turatia nominala la care functioneaza hard disk-ul (5400, 7200, 10000 rotatii pe minut, etc.).
Cu alte cuvinte, capetele se vor misca deasupra platanelor pe o perna de aer care se formeaza datorita turatiei mari de rotatie a acestora, combinata cu geometria aerodinamica a capetelor. Ce se intampla insa cand intervin din nefericire anumiti factori in acest proces. Din pacate se intampla uneori sa ne pierdem datele. Acest fapt se datoreaza aparitiei contactului fizic dintre capete si platanele magnetice atunci cand au loc socuri mecanice sau caderi de curent. De mentionat faptul ca in functionare normala distanta dintre capete si platane este de ordinul nanometrilor, in general 100 nm (0.1 microni). Este usor de inteles ca orice perturbare a procesului are consecinte de multe ori dezastruoase pentru datele noastre. Cum arata un hard disk compromis in acest fel puteti vedea in imaginea de mai jos:
Se observa usor din poza, zona afectata de contactul fizic dintre platane si capete. In acea zona, informatia este din nefericire pierduta iremediabil. Asa apar si vestitele bad-uri fizice de pe hard-uri (exista si bad-uri logice, acestea se pot repara). Un alt aspect de mentionat legat de cele expuse mai sus, este si faptul ca intre capete si platane exista si momente in care se produce un contact fizic, dar asta numai in anumite situatii prestabilite, atunci cand hard-disk-ul nu lucreaza sau calculatorul primeste comanda de oprire. Atunci capetele se retrag intr-o zona neutra, zona de parcare, special dedicata acestui scop.
Dupa aceasta scurta prezentare a principiului de functionare, sa vedem acum care sunt mijloacele si ce trebuie facut pentru a evita pe cat posibil deteriorarea hard-ului si implicit pierderea datelor. Am sa enumar mai jos cateva sfaturi dupa cum urmeaza:
• evitati socurile mecanice in timpul functionarii si nu numai, dar mai ales in timpul functionarii – nu loviti si nu bruscati calculatorul sau laptopul;
• evitati contrastele de temperatura: frig-cald si invers (se poate produce condens intern);
• acolo unde este posibil, folositi racire suplimentara, exista coolere speciale pentru hard disk-uri – caldura interna este unul din principali factori de uzura ai acestor componente;
• nu manipulati niciodata hard disk-ul atunci cand se afla sub tensiune;
• asigurati-va ca toata conectica este bine pozitionata dupa ce ati manipulat hard disk-ul si porniti calculatorul numai dupa o verificare minutioasa a acestuia;
• tinand cont de cele expuse mai sus legat de principiul de functionare, folositi pe cat posibil UPS-uri (Uninterruptible Power Supply), foarte utile pentru momentele cand se intrerupe curentul, chiar si pentru fractiuni de secunda (de fapt acestea sunt cele mai periculoase) – momente in care apare contactul fizic intre capete si platane, cu repercursiunile descrise mai sus;
• si nu in ultimul rand efectuati un backup periodic al datelor importante, cat mai des posibil.
Mai jos aveti si un film in care este prezentat principiul de functionare al unui hard disk:
Iar in filmul celor de la BIT Data Recovery, puteti vedea ce inseamna si ce implica recuperarea datelor intr-un laborator specializat:
Cu acestea fiind zise, sper ca cele descrise mai sus sa va fie de folos si sa aveti cat mai putine evenimente nedorite! Pentru eventuale intrebari, folositi sectiunea Asistenta Online!