HDD Low Level Format
HDD Low Level Format Tool este un utilitar cu ajutorul caruia se poate face formatarea hard disk-urilor si a cardurilor flash.
Spre deosebire de formatarea la nivel superior (high-level format) si pe care o folosim cu totii atunci cand dam comanda Format, low-level format sau pe scurt LLF, este o formatare de nivel inferior care actioneaza asupra sectoarele de pe disk si este facuta de catre fabricant.
In timp, atat hard disk-urile cat si memoriile flash acumuleaza defecte, cunoscutele bad-uri care dau multe batai de cap utilizatorilor. Aceste bad-uri sunt de doua feluri, logice si fizice. Spre deosebire de bad-urile fizice care nu se pot repara, bad-urile logice pot fi reparate prin acest procedeu LLF.
Prin utilizarea low-level format, toate sectoarele hard disk-ului sau memoriei flash vor fi scrise cu zero la nivel fizic, iar informatia stocata pe acestea devine irecuperabila, deci atentie la acest aspect. Foarte util pentru momentele in care doriti distrugerea totala a informatiilor de pe hdd sau memorii (pentru cazuri cand vreti sa vindeti un hard disk, de exemplu).
HDD Low Level Format Tool suporta hard disk-uri S-ATA (SATA), IDE (E-IDE), SCSI, SAS si SSD. De asemenea, suporta hard disk-uri externe pe USB sau Firewire si hardisk-uri de capacitati mari (LBA-48). Utilitarul poate lucra si cu memorii flash de tipul SD, MMC, MemoryStick si CompactFlash. Are de asemenea optiune pentru stergerea partitiilor si a MBR-ului (master boot record).
Cum spuneam mai sus, acele bad-uri logice acumulate in timp, pot afecta capacitatea hardisk-ului sau memoriei flash, ceea ce duce la o micsorare a acesteia. Acele bad-uri sunt marcate si ocolite atunci cand hard disk-ul sau memoria sunt folosite, insa ele ocupa spatiu. Majoritatea acestor bad-uri au un caracter temporar si pot fi sterse cu ajutorul LLF, eliberand astfel spatiul pierdut.
Un aspect important de mentionat, este faptul ca low-level format, spre deosebire de o formatare clasica, dureaza foarte mult. Ca idee, pentru un hdd de 120 GB, formatarea dureaza intre 16-18 ore. Ca urmare LLF este bine sa se faca pe un calculator conectat la un UPS. Asta ca sa nu aveti surprize si sa o luati de la cap cu formatarea in cazul unei pene de curent.
Mai multe amanunte si download gasiti pe pagina producatorului: HDDGuru