München-ul s-ar putea intoarce la Windows dupa 10 ani de Linux
Se stie deja ca München-ul a hotarat in 2003 sa faca o investitie masiva pentru o migrare agresiva de la Windows catre Linux. La acea data, costurile se estimasera undeva la 30 de milioane de euro. Experimentul München se pare insa ca se apropie de sfarsit. In ultimii 10 ani, München-ul si-a petrecut mare parte din timp migrand de la sistemul de operare Windows la o versiune personalizata de Ubuntu Linux numita LiMux. De asemenea s-a renuntat la Microsoft Office, adoptandu-se varianta free Open Office si mai tarziu LibreOffice. Migratia a fost declarata completa in anul 2013.
Iata insa ca acum, cei care se afla la conducerea orasului München, au comandat un studiu care sa determine daca aceasta migratie a fost sau nu benefica si daca poate avea loc o revenire la sistemul de operare Windows. Se pare ca politicul isi baga coada si in IT si asta nu numai la noi, ci si la nemti.
Primarul din Munchen, Josef Schmid, a declarat ca reexaminarea este necesara din cauza plangerilor din partea angajatilor, care au fost si inca sunt in „suferinta”, in aceasta perioada de tranzitie. Decizia initiala luata in 2003 de a renunta la Windows, nu a fost legata de costuri, ci s-a dorit o independenta din punct de vedere software fata de un singur furnizor de programe monopolist, respectiv Microsoft, potrivit unui raport din 2008 al Comisiei Europene.
Studiul initial din 2003, estima costuri aproximative de 35 de milioane de euro daca se opta in continuare pe Windows si Office, cu 2.5 milioane de euro mai putin decat o varianta alternativa open-source care a dus la costuri suplimentare datorita necesitatii de a instrui utilizatorii pentru a putea lucra pe noua platforma. Un raport al comisiei de specialitate al orasului München, a aratat in 2012 ca aceasta migratie a dus la economii de 11.600.000 de euro, incluzand aici cele 5 milioane de euro costurile cu upgrade-ul calculatoarelor pentru a putea rula Windows 7, costurile de 4.2 milioane de euro pentru licentele Windows si 2.6 milioane de euro pentru licentele de Office. Si toate astea pentru cele 15.000 de calculatoare pe care le are municipalitatea. Insa costurile pentru instruirea si formarea personalului pentru a putea lucra pe noua platforma, s-au ridicat la aproximativ 22 milioane de euro.
Microsoft a contestat aceste rezultate cu un studiu propriu comandat la inceputul anului 2013 prin care a aratat ca de fapt costurile cu noua platforma personalizata LiMux, s-au ridicat la peste 60 de milioane de euro, fata de 17 milioane de euro cat ar fi costat ramanerea la Windows XP si Office. Oficialii orasului insa, au spus ca studiul celor de la Microsoft se bazeaza pe date eronate.
Un raport CE 2008 remarca ca München-ul foloseste 300 de „pachete specializate de software administrativ”, ca sa-si indeplineasca indatoririle oficiale pe noua platforma LiMux. Cam mult si anevoios. Josef Schmid a recunoscut ca „Linux este foarte scump”, din cauza necesitatii de programe personalizate. Desi obiectivul a fost de a se inlocui aceste aplicatii propietare cu platforme alternative independente, se pare ca pana la urma nemtii vor ajunge sa lucreze tot pe Windows, insa in masina virtuala sub LiMux. Asta insa implica alte cheltuieli, pentru ca vor trebui achizitionate licente. 🙂