Sunetele generate de hard disk pot pune in pericol securitatea datelor

hard-disk

O echipa de cercetatori de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, a studiat modul in care zgomotul produs de mecanismul intern al unui hard disk poate genera informatii. Cu ajutorul unui algoritm complex, acestia au reusit sa extraga si sa genereze semnale binare din zgomotul produs de capetele de citire/scriere ale unui hard disk, semnale care mai apoi sunt transformate in informatii.

In luna Iunie, aceiasi cercetatori au demonstrat ca inclusiv zgomotul ventilatoarelor de racire ale unui PC poate fi controlat pentru a transmite in secret date, inclusiv parole si chei de criptare. Desi nu este o solutie foarte practica, cercetarile au ca scop obtinerea de informatii sensibile de la calculatoarele air-gap (calculatoare care nu au acces la Internet sau nu sunt instalate intr-o retea).

Mai concret, specialistii au creat un malware numit “DiskFiltration” care poate infecta un PC bazat pe Linux, pentru a controla unitatea de hard disk a acestuia. Pentru a inregistra zgomotul emis, cercetatorii au plasat un telefon Samsung Galaxy S4 in apropiere calculatorului pentru a receptiona si a decripta semnalele audio generate de hard disk. Acestia au descoperit ca “DiskFiltration” poate transmite suficiente date sensibile de pe calculatorul tinta, inclusiv parole. Cu toate acestea, rata de transmisie este destul de lenta, de numai 180 de biti pe minut, iar distanta eficace pana la care se pot obtine date este de maxim 1.82m.

Pentru a preveni acest tip de hacking, proprietarii de calculatoare air-gap, sunt sfatuiti sa foloseasca SSD-uri, care nu au parti in mișcare, au recomandat cercetatorii israielieni.

Sursa

De asemenea, ai putea dori...