Cum sa eviti pierderea datelor de pe hard disk folosind tehnologia S.M.A.R.T.
Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology sau pe scurt S.M.A.R.T., este o tehnologie introdusa incepand cu anul 1992 de catre IBM pe modelele de hard disk-uri IBM 0662 SCSI-2, hard disk-uri ce functionau pe serverele AS/400. Scopul introducerii acestei tehnologii, a fost si este si in prezent, detectarea din timp a unor parametri anormali ce pot pune in pericol integritatea unui hard disk, evitand astfel pierderi importante de date.
Printre parametri pe care tehnologia S.M.A.R.T. ii monitorizeaza, se regasesc temperatura, erorile de citire/scriere, timpul in care hardul ajunge din momentul de repaus la numarul maxim de rotatii (spin-up time), numarul de porniri si opriri, numarul de ore de functionare de la prima pornire, numarul sectoarelor realocate si multe altele.
In prezent, aproape toti marii producatori de hard disk-uri ofera tehnologia S.M.A.R.T., fie ca vorbim de hard disk-uri clasice sau de SSD-uri. De asemenea si producatorii placilor de baza au aceasta facilitate in BIOS, facilitatea pe care din nefericire extrem de putini o folosesc. Este adevarat ca optiunea nu este setata „enabled by default” in BIOS si foarte putini stiu despre ea. Astfel, pentru a beneficia de tehnologia S.M.A.R.T. si a putea fi anuntati din timp daca exista probleme, trebuie ca in BIOS aceasta optiune sa fie setata pe „Enabled” (vezi imaginile de mai jos).
Nota*: Daca setarile S.M.A.R.T. sunt realizate conform celor expuse mai sus, atunci cand sunt probleme, veti primi la bootarea calculatorului mesajul: „Hard Disk: S.M.A.R.T. Status Bad, Backup and Replace”, sau „S.M.A.R.T. hard disk check has detected an imminent failure”, sau „The disk may fail soon”. Necesita backup din secunda urmatoare, daca nu vreti sa ramaneti fara date!
Tehnologia S.M.A.R.T. monitorizeaza hard disk-urile prin intermediul unor parametri de functionare si anume:
– Raw value – valoarea bruta nenormalizata (arata de cate ori au fost efectuate inregistrari pentru acel parametru);
– Current – valoarea curenta normalizata a parametrului Raw value (poate lua valori doar intre anumite limite dependente de producator, 1-100, 1-200 sau 1-253);
– Worst – cea mai slaba valoare normalizata inregistrata pentru acel parametru;
– Threshold – valoarea de prag, care odata atinsa declanseaza alarma cu privire la necesitatea salvarii datelor si inlocuirii hard disk-ului.
Tehnologia S.M.A.R.T. lucreaza cu valori normalizate ale parametrilor de functionare ai hard disk-urilor. In functie de producator, o valoare de 100 sau 200 va fi adesea aleasa ca valoarea normalizata initiala. De exemplu, Western Digital foloseste valoarea 200 ca valoare normalizata initiala. In timp aceasta valoare scade pana la un prag critic prestabilit, prag care va declansa alarma si atrage atentia ca trebuie luate masuri imediate pentru a salva datele si a inlocui hardul.
Mai multe amanunte despre tehnologia S.M.A.R.T. puteti gasi aici.
Acum, pentru ca am vazut in mare ce este tehnologia S.M.A.R.T. si de ce ne este utila folosirea ei, am sa va prezint in continuare un program de monitorizare care foloseste aceasta tehnologie. Programul se numeste CrystalDiskInfo si este o aplicatie open-source pentru monitorizarea hard disk-urilor. Vine in doua versiuni, o versiune portabila si alta care se poate instala. Astfel, cei care nu doresc sa-l instaleze, pot rula versiunea portabila pentru verificari de rutina. Daca totusi v-ati hotarat sa-l instalati si sa monitorizati in timp real hard disk-ul, atunci puteti alege din meniul Function optiunea Startup, care va face ca programul sa porneasca odata cu sistemul de operare si sa monitorizeze in background hard disk-ul.
CrystalDiskInfo va informeaza despre toti parametri importanti ai hard disk-ului si in plus poate monitoriza si hard disk-uri conectate pe USB.
Mai multe amanunte despre CrystalDiskInfo si download gasiti aici.
Atentie pentru cei care opteaza pentru varianta instalata! Programul fiind open-source, vine la pachet cu un alt program pe care producatorul vi-l recomanda sa-l instalati. Nu este obligatoriu sa faceti asta, prin urmare se poate debifa in momentul instalarii.
Succes la monitorizare si nu uitati, protejati-va datele!