Windows Update nu va putea fi dezactivat in Windows 10
Conform celor de la Microsoft, Windows 10 va fi tot timpul „up-to-date”! Si cand spune asta, Microsoft se refera in special la utilizatorii Windows 10 Home care nu vor avea posibilitatea sa dezactiveze sau sa puna in asteptare update-urile automate. De asemenea, Microsoft spune ca update-urile vor fi testate intai pe varianta Home, inainte de a ajunge pe versiunile business.
Tinand cont de faptul ca anumite actualizari au creat probleme utilizatorilor de-a lungul timpului in versiunile anterioare de Windows, aceasta optiune a celor de la Microsoft aduce cu sine riscuri de instabilitate a sistemului de operare, transformand oarecum utilizatorii versiunii Home, in cobai pentru versiunile business.
Dupa cum se poate vedea in poza, utilizatorul nu are decat doua optiuni, “Automatic (recommended)” si “Notify to schedule restart.” Actualizarile se vor descarca in mod automat si vor fi instalate la urmatoare repornire a sistemului, sau pot fi reprogramate. Nu exista posibilitatea de a dezactiva aceste update-uri si nici posibilitatea sa poata fi oprita instalarea lor.
Conform EULA statement:
6. Updates. The software periodically checks for system and app updates, and downloads and installs them for you,” reads the EULA’s section 6. „You may obtain updates only from Microsoft or authorized sources, and Microsoft may need to update your system to provide you with those updates. By accepting this agreement, you agree to receive these types of automatic updates without any additional notice.
Dupa cum declara cei de la Microsoft, Windows 10 va fi actualizat mult mai des si va cuprinde o gama mai mare de actualizari decat versiunile anterioare de pana acum. In mod traditional, update-urile de pana acum, aduceau rezolvarea unor bug-uri sau erau update-uri de securitate. Ocazional mai venea si un service pack care mai aduga cateva caracteristici, insa fara schimbari majore.
In varianta Windows 10, Microsoft se angajeaza ca update-urile sa cuprinda atat actualizari de securitate si remedierea unor bug-uri, cat si actualizari ale unor functii si caracteristici care pana acum se faceau separat prin acele service pack-uri. De asemenea, cele mai multe din aplicatiile incluse vor fi actualizate automat prin Windows Store.
Pe de alta parte, utilizatorii business care folosesc varianta Windows 10 Enterprise si care nu doresc actualizari de functii si doar de securitate, vor putea opta pentru ce anume doresc.
Iata ce spune Microsoft despre asta conform celor de la Geek:
By putting devices on the Current branch for Business, enterprises will be able to receive feature updates after their quality and application compatibility has been assessed in the consumer market, while continuing to receive security updates on a regular basis….
By the time Current branch for Business machines are updated, the changes will have been validated by millions of Insiders, consumers and customers’ internal test processes for several months, allowing updates to be deployed with this increased assurance of validation.
Deci cum spuneam la inceput, utilizatorii Windows 10 Home vor ramane in contiuare beta-testeri pentru clasa business. Microsoft promite utilizatorilor din mediul de afaceri o mai buna stabilitate si compatibilitate cu aplicatiile folosite asigurandu-i in acest mod ca modificarile aduse vor fi testate mai intai de utilizatorii casnici, ceea ce poate fi putin ingrijorator. In plus de asta, daca se doreste o buna stabilitate a sistemului de operare, utilizatorii versiunii Home, vor fi oarecum fortati sa plateasca in plus pentru a trece la varianta Professional, care se incadreaza de asemenea in clasa business.
De asemenea, mecanismul de update automat s-ar putea sa fie o mare problema si pentru cei care folosesc versiuni nelicentiate ale sistemului de operare, care in acest fel pot fi usor descoperite de anumite update-uri specifice acestui scop.